user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Tjänstemannaavtalet (TMA)

Maskinentreprenörerna har tillsammans med fyra andra arbetsgivarorganisationer ett tvåårigt Tjänstemannaavtal med fackförbunden Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Avtalet löper mellan 1 maj 2025 och 30 april 2027.

Tjänstemannaavtalet har fyra olika löneavtal: ett med Ledarna, ett med Sveriges Ingenjörer och två med Unionen. 

Löner och övriga ersättningar ökar med 6,4 procent under perioden, vilket ligger inom normen för övriga branschavtal. Här är förändringarna i det nya avtalet från 1 maj 2025:

Längre begränsningsperiod

Begränsningsperioden för den ordinarie arbetstiden förlängs från fyra veckor till tre månader. Det innebär att den ordinarie arbetstiden inte får överstiga 40 timmar per helgfri vecka i genomsnitt under en begränsningsperiod om tre månader.

Ytterligare en dags arbetstidsförkortning

Till systemet för arbetstidsförkortning avsätts ytterligare en dag från och med den 1 maj 2025, motsvarande 0,5 procent.

Arbetstidsförkortning under annan period

Arbetstidsförkortning tjänas in och tas ut under perioden 1 maj till 30 april. Det införs nu en möjlighet att med lokala parter komma överens om att en annan tolvmånadersperiod kan användas, exempelvis följa den period som gäller för det arbetaravtal ni tillämpar på företaget. Notera dock att detta endast avser perioden, det är inte möjligt att ändra från sammanfallande till olika intjänande- och uttagsår.

För att undvika att tjänstemän vid avslut av anställning har tagit ut mer arbetstidsförkortning än de tjänat in rekommenderas du att inte bevilja uttag av arbetstidsförkortning som ännu inte tjänats in under året.

Föräldraledighetsansökan ska komma in 1 april

Om du som arbetsgivare senast den 15 mars begär det, så ska en medarbetare som avser vara helt föräldraledig under perioden 1 juni–31 augusti anmäla ledigheten senast den 1 april.

Om det föreligger särskilda skäl kan medarbetaren lämna in eller ändra sin anmälan om föräldraledighet vid ett senare tillfälle, dock så snart som möjligt.

Mertidsersättning utmönstras

Mertidsersättningen utmönstras ur avtalet och ersätts med övertid. Tidigare har mertidsersättning upp till en heltidstjänst utgått till deltidsanställda som arbetar övertid, numera kommer övertid utgå direkt.

Ny förhandlingsordning 1 januari 2026

Som ett resultat av arbetet i en arbetsgrupp sedan förra avtalsrörelsen kommer en ny förhandlingsordning att börja gälla den 1 januari 2026. Information om detta kommer senare.

Lönerevision Unionen

Under avtalsperioden ska det genomföras två lönerevisioner.

På Unionens område finns även ett valbart processlöneavtal som kan tillämpas i stället för det traditionella löneavtalet om det träffas en lokal överenskommelse om detta, se mer i bilaga 2 a i Tjänstemannaavtalet.

Lönerevision 1 maj 2025

Avtalsperiodens första lönerevision sker den 1 maj 2025 med en pott om 2,4 procent. Potten beräknas på de fasta kontanta lönerna för Unionens tjänstemän den 30 april 2025.

Om en arbetstagares lön efter krontalshöjning inte når avtalets lägsta lön för aktuell kategori, ska lönen höjas ytterligare upp till lägsta lönenivån.

Löneöversyn

Utöver utrymmet ovan (2,4 procent) ska de lokala parterna under avtalsåret 2025 förhandla om löneökningar i syfte att bibehålla eller uppnå önskad lönestruktur för tjänstemannen.

Mer information kring löneöversynen finns i punkt 2.2 i Unionens löneavtal. Någon garanterad nivå på översynen anges inte i avtalet, men parterna är överens om att löneöversynen på hela avtalsområdet bör vara 0,5 procent. Därav räknas 0,5 procent av från avtalsvärdet.

Lägsta lönehöjning

Om lokal överenskommelse om annat inte träffas ska varje tjänsteman, som omfattas av lönerevisionen, från och med den 1 maj 2025 få en lägsta lönehöjning om 350 kronor. För deltidsanställd minskas beloppet i proportion till arbetstidens längd.

Lägsta löner 2025

Efter lönehöjningen den 1 maj 2025 ska månadslönen för en heltidsanställd tjänsteman som har fyllt 18 år uppgå till lägst 21 958 kronor.

För en tjänsteman med ett års sammanhängande anställningstid i företaget ska månadslönen den 1 maj 2025 vara 23 177 kronor. Om särskilda skäl föreligger kan lägre lön tillämpas under sex månader.

Lönerevision 1 maj 2026

Avtalsperiodens andra lönerevision sker den 1 maj 2026 med en pott om 2,5 procent av lönesumman. Potten beräknas på de fasta kontanta lönerna för Unionens tjänstemän den 30 april 2026.

Löneöversyn

Utöver utrymmet ovan (2,5 procent) ska de lokala parterna under avtalsåret 2026 förhandla om löneökningar i syfte att bibehålla eller uppnå önskad lönestruktur för tjänstemannen.

Mer information kring löneöversynen finns i punkt 2.2 i Unionens löneavtal. Någon garanterad nivå på översynen anges inte i avtalet, men parterna är överens om att löneöversynen på hela avtalsområdet bör vara 0,5 procent. Därav räknas 0,5 procent av från avtalsvärdet.

Lägsta lönehöjning

Om det inte träffas någon lokal överenskommelse om något annat ska varje tjänsteman, som omfattas av lönerevisionen, från och med den 1 maj 2026 få en lägsta lönehöjning om 400 kronor. För en deltidsanställd minskas beloppet i proportion till arbetstidens längd.

Lägsta löner 2026

Efter lönehöjningen den 1 maj 2026 ska månadslönen för en heltidsanställd tjänsteman som har fyllt 18 år uppgå till lägst 22 617 kronor.

För en tjänsteman med ett års sammanhängande anställningstid i företaget ska månadslönen den 1 maj 2026 vara 23 872 kronor. Om det finns särskilda skäl kan en lägre lön tillämpas under sex månader.

Lönerevision Sveriges Ingenjörer

Löneavtalet med Sveriges Ingenjörer är ett processlöneavtal med lokal lönebildning och innehåller därmed inga siffror. Enligt avtalet ska utvecklingssamtal och lönesamtal hållas med samtliga tjänstemän som omfattas av avtalet.

Lönerevisionstidpunkt är den 1 april 2025 och den 1 april 2026, om inte annat överenskommits skriftligen mellan de lokala parterna. Om en tjänsteman redan erhållit lönerevision avseende år 2025 före den 1 maj 2025 omfattas han eller hon inte av lönerevisionen den 1 maj 2025, om inte något annat överenskommits.

Löneavtalet med Sveriges Ingenjörer ska även tillämpas på medlemmar i andra SACO- förbund då Sveriges Ingenjörer företräder dem enligt interna SACO-överenskommelser.

Lönerevision Ledarna

Ledarnas löneavtal är ett sifferlöst processlöneavtal som gäller tills vidare, det påverkas alltså inte av det så kallade märket och fördelningen av lön ska inte ske utifrån någon "pott". Lönesättningen för Ledarnas medlemmar ska i stället utgå från företagets ekonomiska förutsättningar och chefens bidrag till denna utveckling.

Lönerevision ska göras årligen och om ni inte är överens om annat ska lönerevisionen ske den 1 april.

Kollektivavtal 2023–2025 som pdf (2025–2027 kommer snart)

Tjänstemannaavtalet 2023–2025 (pdf 1,12 MB)

(Nytt avtal kommer inom kort.)

Förhandlingsprotokoll 2025

Förhandlingsprotokoll Tjänstemannaavtalet Unionen – maj 2025 (pdf 1,01 MB)

Förhandlingsprotokoll Tjänstemannaavtalet Sveriges Ingenjörer – maj 2025 (pdf 900 kB)

Förhandlingsprotokoll Tjänstemannaavtalet Ledarna – maj 2025 (pdf 752 kB)

Film om att anställa

I denna film får du en introduktion kring vad som är viktigt att tänka på inför en anställning. Vad ska du tänka på under en arbetsintervju och när du tecknar ett anställningsavtal? Vilka olika anställningsformer finns det och vad innebär dessa? Slutligen går vi igenom de olika kollektivavtal som ME har med fackförbunden.

Se fler filmer från ME

Har du frågor?

Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, måndag-fredag 816. Du kan också mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!

Uppdaterad den 23 maj 2025